Na de bevalling krijg je de eerste 8 dagen van je kraamperiode kraamzorg. Kraamzorg is in Nederland uniek en behoort bij ons unieke Nederlandse verloskundig systeem. Een kraamverzorgende komt bij jou thuis helpen bij jouw verzorging en bij die van je baby.

Ze helpt je bij het leren verzorgen van je baby en begeleidt je bij het geven van borstvoeding. Tevens voert ze dagelijkse controles uit zoals de temperatuur en het gewicht van de baby. Kraamzorg is onderdeel van het basisverzekeringspakket. Wel vraagt de kraamzorg een eigen bijdrage. Raadpleeg jouw verzekering hoeveel deze eigen bijdrage is.

Als je thuis gaat bevallen kan de kraamzorg ook assisteren tijdens de bevalling. Samen met jouw verloskundige begeleidt ze je vanaf de ontsluiting tot enkele uren na de bevalling.

Kraamzorginstanties vinden het belangrijk dat ze per periode weten hoeveel vrouwen gebruik willen maken van hun kraamzorg. Daarom vragen zij je al vroeg in de zwangerschap aan te melden hiervoor (tussen de 12 – 20 weken). In Rotterdam en omstreken zijn verschillende kraamzorgorganisaties met wie wij goed samenwerken. Belangrijk is om te kijken welke organisatie jou aanspreekt.

Kraamzorg die goed aansluit op je verloskundige zorg is erg belangrijk. Daarom raden wij kleinschalige kraamzorginstanties aan. Hieronder een aantal kraamzorginstanties waar wij goed mee samenwerken: