Een positieve zwangerschapstest

Gefeliciteerd! Je hebt een positieve zwangerschapstest. Je zult vast met veel vragen zitten. Deze informatie is bedoeld om je alvast een beetje op weg te helpen. Voor gerichte informatie die op jouw situatie van toepassing is adviseren wij jou ook om contact op te nemen met ons.

Foliumzuur

Een aantal vitamines zijn in de zwangerschap raadzaam om aan te vullen met supplementen. Een van die vitamines is B11, of te wel foliumzuur. Foliumzuur speelt een rol in de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. In het begin van de zwangerschap speelt het ook een rol in het voorkomen van neurale buis defecten bij een ongeboren kind. Voorbeelden van neurale buis defecten zijn; een open rug, hazenlip of een open schedeldak. Wanneer je 4 weken voor de bevruchting tot 8 weken na de bevruchting 0,4 – 0,5 mg foliumzuur gebruikt kun je de kans op deze aangeboren afwijkingen met maar liefst 70% verkleinen. Foliumzuur kun je meestal bij elke apotheek en drogist verkrijgen in de juiste hoeveelheid.


Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je voldoet aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon zodat jij en de baby de bouwstoffen binnen krijgen die jullie nodig hebben. Misschien ben je tot op het heden nog niet erg bewust bezig geweest met voeding en welke stoffen precies goed voor je zijn. De zwangerschap is het moment om daarmee te beginnen. Wij willen jou daar graag mee helpen. Ook is het belangrijk om een aantal voedingsmiddelen te laten liggen. Dit heeft er mee te maken dat sommige voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby. Kijk hier voor welke voedingsmiddelen je beter mijden.


Bewegen

Als je voor de zwangerschap al sportte is het raadzaam om hier tijdens de zwangerschap mee door te gaan. Een goede conditie van je lichaam is in de zwangerschap en tijdens de bevalling een groot voordeel. Het is belangrijk dat je tijdens het sporten blijft luisteren naar je lichaam. Het is normaal dat je gaandeweg de zwangerschap een stapje terug moet doen. Doe jij aan contactsport, zoals basketbal of volleybal dan raden wij aan een alternatieve sport te doen tijdens de zwangerschap. Bespreek dit ook met jouw verloskundige.

Medicijngebruik

Als je medicijnen gebruikt of hebt gebruikt voor je zwanger werd (tot 4 weken voor bevruchting), dan is het noodzaak om dit te bespreken met de zorgverlener die jou deze medicatie heeft voorgeschreven of met je verloskundige. Zo kan worden gekeken of deze medicatie veilig gebruikt kan worden in de zwangerschap.

Leefstijl

Rook je? Of gebruik je alcohol of drugs? Dan is ons dringend advies om daar mee te stoppen. Al deze middelen zijn namelijk schadelijk voor jouw ongeboren baby en kunnen van invloed zijn op een negatieve ontwikkeling gedurende de zwangerschap en na de geboorte. Toch kan het stoppen erg lastig zijn. Zeker als je een van deze middelen al een tijdje gebruikt. Wij hebben hier begrip voor en bespreken graag met jou wat in jouw situatie de beste opties zijn. Klik hier voor meer informatie over roken en zwangerschap.

Moeders voor Moeders

In de eerste 16 weken van de zwangerschap kun je ook andere vrouwen helpen om zwanger te worden. Moeders voor Moeders is een landelijke organisatie die door het verzamelen van urine van zwangere vrouwen medicatie kan maken voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Klik hier voor meer informatie.

Generation R Next

Generation R Next  onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen. Generation R Next begint bij toekomstige ouders, het liefst al vóór de zwangerschap. De kinderen worden in de baarmoeder en na de geboorte gevolgd. In de eerste plaats levert u met uw deelname een belangrijke bijdrage aan kennis over een gezonde zwangerschap en kindertijd. De gezondheid van toekomstige generaties zal hierdoor verbeterd kunnen worden. Uiteraard leert u zelf iets over uw eigen gezondheid, zwangerschap en kind. We verrichten 3 vroege 3D echo's bij 7, 9 en 11-13 weken zwangerschap. Verder krijgt u bij 30 weken een extra groei-echo. Klik hier voor meer informatie

Wil je meer informatie lezen over je zwangerschap en wat je kunt verwachten. Klik op de onderstaande button.