Een goede voorbereiding op de bevalling kan ervoor zorgen dat je tijdens de bevalling beter weet wat je te wachten staat en beter kan omgaan met lichamelijke veranderingen en sensaties. Waar de ene persoon veel theoretische en praktische informatie wil over het beloop van een bevalling, wenst de ander het allemaal op zich af te laten komen. In beide gevallen is het goed om te onderzoeken wat je nodig hebt om je bevalling met vertrouwen tegemoet te gaan. Jouw verloskundige kan je hiermee helpen. Hieronder staan methodes hoe jij je kan voorbereiden op de bevalling. Het is raadzaam om bepaalde wensen of verwachtingen rondom de bevalling op te schrijven. Dit kan door middel van een geboorteplan. Wil je inspiratie opdoen over wat je in het geboorteplan kan opnemen? Kijk dan hier.

Cursusaanbod
In de regio worden verschillende cursussen aangeboden ter voorbereiding op de bevalling. Een cursus kan leuk en leerzaam zijn. Je krijgt informatie over zwanger zijn en bevallen en kan ervaringen uitwisselen met andere zwangeren. In onze praktijk krijg je een aantal voorbeelden van cursussen die in de omgeving worden gegeven.

Zwangerfit & in balans
Bij a beautiful balance worden verschillende zwangerschapscursussen aangeboden. Bijvoorbeeld voor zwangeren die hun eerste kindje krijgen, zwangeren die graag een cursus volgen met hun partner en zwangeren die een opfriscursus willen na een eerdere bevalling. De cursussen richten zich op een goede balans tussen draagkracht en draaglast. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende methodes:  zwangerschapsgym, ZwangerFit® en zwangerschapsyoga gecombineerd met Pilates, T'ai Chi, aerobics, mindfulness en hypnobirthing.


Hypnobirthing:
De hypnobirthing cursus helpt jou om een zo natuurlijk mogelijke bevalling te laten beleven. De cursus richt zich op het behouden van mentale en lichamelijk bewustzijn en controle tijdens de bevalling door ademhalings- en ontspanningstechnieken. Bijvoorbeeld door massage en affirmaties. Tijdens deze cursus wordt tevens de rol van de vader aandacht gegeven waardoor jullie als een team zijn tijdens de bevalling. Bij de cursus leer je de bevalling op een positieve manier te benaderen en krijg je handvatten om zo ontspannen mogelijk te zijn tijdens de bevalling. De cursus is voor zowel jou als je partner. Je kunt op elk moment de cursus beginnen, maar rond 20 weken wordt geadviseerd. Kijk voor meer informatie op de website vanBlije Boeddha Yoga of Natuurlijke Geboorte en kijk het filmpje van Agna.

Zwangerschapsyoga:
Zwangerschapsyoga van Blije Boeddha Yoga wordt bij ons op de praktijk gegeven. In de yoga voor zwangeren staat de zwangerschap zelf centraal. Bewustwording van wat je lichaam op dit moment van je vraagt, als voorbereiding op de bevalling. Door de oefeningen wordt de kennis, reeds aanwezig in het bewustzijn, wakker gemaakt. De adem is het middel om tot de beleving te komen.Verder wordt er gewerkt met drie maandthema’s en de lessen worden gedragen door een van deze thema’s:

Ontspanning: overgave aan dat wat de natuur van je vraagt.
Concentratie: het richten van de aandacht daar waar zij verlangd wordt.
Kracht: het vermogen om te doen wat je doen moet, zonder dat het je uitput.

Samen bevallen:
De naam zegt het eigenlijk al, samen bevallen. Een cursus waar jij en je partner optimaal worden voorbereid op de bevalling. Veel theoretische en praktische informatie wordt gegeven en ademhalingsoefeningen en perstechnieken worden geoefend. Je krijgt ook informatie over de periode na de bevalling. Als je al een keer bevallen bent bestaat er ‘de herhalingscursus’ en als je niet zoveel tijd meer hebt of geen behoefte hebt aan de lange cursus bestaat er ‘de minicursus’. In totaal worden er 5 soorten cursussen aangeboden met allen de meest essentiële informatie waar jullie behoefte aan hebben. Kijk voor meer informatie op de website van Samen Bevallen’.


Birth in Holland ‘Confident Birth Course’ for English speaking clients
This fun, informative and interactive 12 hour course taught by a fantastic duo midwife and doula team will help you prepare, make informed choices and feel confident about the birth of your baby and the early weeks after. We know that pregnant couples giving birth away from their home country have a lot of questions about giving birth in Holland, and are often far from friends and family. Our courses are a wonderful mix of couples from all over the world and will give you a really good opportunity to get to know other parents-to-be in the area. Together, you will be able to discuss and learn from each other and our experienced course leaders about the joys and difficulties of becoming a new family far from home.

For a good idea what this course is about look at the introduction film at their website.

Lezen
Voor betrouwbare en volledige informatie kun je terecht op de website van ‘de verloskundige.

Op de praktijk op de Dillenburgstraat staat onze bibliotheek. Kom je altijd op de Pleinweg voor je afspraak, vraag dan je verloskundige of zij het gewenste boek meeneemt. 

Wil je fijne positieve geboorteverhalen lezen, neem dan een kijkje op de website van mooie geboorte verhalen.